Skip navigation MENU

Inca Trail trektocht (programma)

Hieronder volgt een typisch voorbeeld van 4-daagse, georganiseerde trektocht over de Inca Trail.

Tip: Plan direct je reis over de Inca Trail Boek direct

Dag 1 – De trekkers nemen meestal de trein uit Cusco, of stappen halverwege op, bij Ollantaytambo. Eventueel kun je ook de bus nemen. Na het oversteken van de Río Urubamba (Vilcanota), begint de eerste (makkelijke) beklimming van het parcours: Llaqtapata (ook wel Patallacta). Hier begon Bingham ook zijn ontdekkingsreis.

Het pad kruist vervolgens de Río Cusicacha, en loopt verder langs de rivier totdat het pad begint te stijgen. Je treedt het dorpje Huayllabamba binnen. De meeste groepen brengen hier hun eerste nacht door. Totale afstand: 10 tot 11km

Dag 2 – Dit is de moeilijkste dag van de tocht. Vanuit Huayllabamba begint een steile klim van een uur, die je langs de ruines van Llullucharoc leidt. Llulluchapampa, een geïsoleerd dorpje dat in een vlak weiland ligt, is een inspannende 2 uur durende klim door nevelwoud. Je hebt nu een buitengewoon uitzicht op de vallei. De volgende top is de gevreesde Abra de Huarmihuañusqa, ook wel de ‘Dead Woman’s Pass’ genaamd. Dit is het hoogste en beruchtste punt van de Inca Trail. De lucht is ijl op een hoogte van 4200 meter. Hier is de Inca Trail écht zwaar, met een 2,5 uur durende klim in de hete zon, met bovenaan de top een straffe, koude wind. Ijzel en sneeuw zijn niet ongewoon op dit punt.

Tip: Plan direct je reis over de Inca Trail Boek direct

Na een welverdiende rust op de top daalt het pad daalt fors. Je daalt af naar Pacamayo waar je meestal overnacht. Totale afstand: 11km.

Dag 3 – Op de derde dag loop je over de best bewaard gebleven delen van de Inca Trail. Hier loop je over het originele werk van de Inca’s!

Je loopt nu naar de volgende bergpas (1 uur). Je treft onderweg de ruines van Runcuracay aan. De cirkelvormige structuur (de naam betekent “mandvormig”) van de ruines is uniek en verschilt sterk van de andere restanten die je tegenkomt op de Inca Trail. Hierna begin je een steile klim die je in een uur leidt naar de tweede pas van de dag: Abra de Runcuracay (3900 m). Net over de top ligt een officiële camping. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Vilcabamba bergketen. Na het passeren van een natuurlijk gevormde tunnel leidt het pad langs een meer en een prachtige trap naar Sayacmarca (3500 meter), genoemd naar de bijna ontoegankelijke, ruige omgeving met haar duizelingwekkende kliffen. Je vindt hier restanten van rituele baden en een terras met uitzicht op de Aobamba vallei, wat erop duidt dat deze plek vroeger niet bewoond was, maar in plaats daarvan diende als een rustpunt voor reizigers.

Phuyupatamarca

Phuyupatamarca, ‘dorp boven de wolken’

De Inca Trail leidt verder naar Conchamarca, een ander rustpunt. Het pad is in in goede, authentieke staat en leidt door een dichte jungle met exotische vegetatie, zoals korstmossen, bromelia’s en orchideeën en een aantal unieke vogelsoorten. Na het passeren van een oude Inca-tunnel, stijgt het pad gedurende 2 uur, totdat je de derde grote pas bereikt, de Phuyupatamarca (3800 meter). De slotklim is aanzienlijk eenvoudiger dan de vorige twee. Op deze pas kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de Urumbaba vallei. Vanaf dit punt zijn de hoogste besneeuwde bergtoppen van het gebied zichtbaar, met vele toppen boven de 5.500 m. Het einde van de Inca Trail is in zicht. Het toeristische stadje Aguas Calientes ligt onder je en je kunt nu de achterzijde van de Machu Picchu piek zien.

Tip: Plan direct je reis over de Inca Trail Boek direct

Na de pas bereik je de gerestaureerde ruines van Phuyupatamarca. Het oude dorp heeft een toepasselijke naam: “stad boven de wolken”. De overblijfselen van zes ceremoniële baden zijn duidelijk zichtbaar, evenals de terassen. Een stenen trap van 2250 treden daalt af in het nevelwoud. Trek er gerust 1,5 uur voor uit. Wanneer je de splitsing bereikt, kun je linksaf naar de waaiervormige Intipata terrassen. Sla je rechtsaf dan bereik je de buitengewone ruïnes van Huinay Huayna. Hoewel deze ruines dichtbij Machu Picchu liggen, werden ze pas ontdekt in 1941.

Totale afstand: 15 kilometer.

Huinay Huayna

Uitzicht op Huinay Huayna

Dag 4 – Je vertrekt vanuit Huinay Huayna en vanaf nu zul je nog maar één doel voor ogen hebben: Het bereiken van Intipunku (de Zonnepoort) en daarna afdalen naar Machu Picchu. Zorg ervoor dat je op tijd in Machu Picchu aankomt voor de prachtige zonsopgang van de ruines. Vaak vertrekken reisgezelschappen al om 04:00. Je kunt dat om ongeveer 06:30 Machu Picchu bereiken. Het enige wat je nog scheidt van het wereldberoemde Unesco Werelderfgoed is een tocht van ruim een uur langs stenen Inca paden en vervolgens een bijna verticale klim van 50 stappen. De afdaling van Intipunku naar Machu Picchu duurt ongeveer 45 minuten.

Na het bereiken van de ruïnes kun je je bagage afzetten bij de toegangspoort in de buurt van het hotel. Totale afstand: 7 km.

Tip: Plan direct je reis over de Inca Trail Boek direct