Skip navigation MENU

Tawantinsuyu: Het Inca rijk

Het Inca rijk en Machu Picchu zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar wie waren de Inca’s eigenlijk?

Het Inca-rijk is een van de bekendste beschavingen ter wereld. Op het hoogtepunt bestreek het Inca-rijk ongeveer 2500 mijl. Dit is gelijk aan het hedendaagse Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

Tawantinsuyu is de Quechua naam van het Inca rijk (Quechua was de moedertaal). De hoofdstad van het Inca-rijk was Cusco, welbekend van de Machu Picchu ruines!
Hoewel het Inca rijk maar kort heeft bestaan, zo’n 100 jaar, zette het in die korte tijd indrukwekkende prestaties neer. In die periode had het rijk een gebied veroverd dat in grootte bijna gelijk was aan het grote Romeinse Rijk en zette het een zeer omvangrijk wegennetwerk op dat we kennen als de Inca trail.

Enthousiast? Boek een reis of excursie naar Machu Picchu!Bekijk reisorganisaties

Het Inca rijk is waarschijnlijk ontstaan in het jaar 1450; het rijk startte als stam onder leiding van Manco Capac en ontwikkelde zich tot de stadstaat genaamd Qosqo. In 1438, onder Pachacuti, werden vele Amerikaanse stammen onderworpen en daarmee begon de uitbreiding. Pachacuti vormde de stadstaat om tot een koninkrijk met een federaal systeem. Ook was Pachacuti de grondlegger van Machu Picchu.

De spanjaarden kwamen in 1526 en waren uitermate gecharmeerd door van de rijkdom van de Inca’s. Door de aanhoudende strijd met de spanjaarden werd het Inca rijk ernstig verzwakt. Francisco Pizarro was de eerste die strijd aanging met koning Atahualpa van de Inca’s in 1532. De Inca’s boden Pizarro goud en zilver in ruil voor de koning, maar de Spanjaarden namen het losgeld en brachten de koning alsnog ter dood. In 1572 hield het Inca rijk op te bestaan