Skip navigation MENU

Intiwatana, de zonnewijzer

intiwatanaDe Intiwatana is de zogenaamde “paal van de zon” van Machu Picchu. Intiwatana is een gegraveerde, stenen totem waarvan de vier hoeken zijn gericht op de vier windrichtingen.

De Inca waren fervente astronomen en gebruikten de hoeken van de pilaar om de zonnewende te berekenen. De zon was erg belangrijk voor de landbouw, en daarmee voor het welzijn van de hele samenleving. Het werd beschouwd als de hoogste natuurlijke god.

Enthousiast? Boek een reis of excursie naar Machu Picchu! Bekijk reisorganisaties

In de winter en op 21 juni werd er stilgestaan bij de zonnewende. De hogepriester zou een gouden schijf aan de Intiwatana hangen, om zo op symbolische de zon te vangen en terug te brengen naar de aarde.

De Intiwatana is de enige in zijn soort die niet is afgehakt door de Spaanse veroveraars! Tijdens hun veroveringen vernietigden zij stelselmatig alle symbolen en gebouwen van de Inca religie.

Vandaag de dag hebben velen het gevoel dat Machu Picchu een spirituele of metafysische kracht bevat. Niet vreemd als je zo’n gevoel krijgt, wanneer je aan de rand van de Central Plaza zit, met uitzicht op de Urubamba rivier beneden, de stenen tempels en pleinen aan de voorzijde, en de bergtoppen van Machu Picchu en de Huayna Picchu naar links en rechts.